קצת מידע על הנכסים הלוהטים האלו שלא הרבה מבינים בהם ועקב כך חוששים מהם.
מטבעות קריפטוגרפיים הפכו ללהיט השקעות והפכו אנשים רבים למתעשרים חדשים, כמו כן הם משמים להונאות כי זה כסף שלא ניתן לעקוב אחריו ומצד שני ניתן לשלמו אונליין ללא חשיפה.
זה מהווה יתרון וחיסרון,
יתרון לרכישת מוצרים ותשלומים לכל מקום בעולם, יתרון להשקעה נזילה, אפיק השקעה נוסף, העברות כספים לכל מקום בעולם, המרת מט"ח.
החסרונות הינם כפי שציינו תשלום נוח להונאות, לא ידידותי לסביבה, סיכון שער בטווח הקצר.
מה זה קריפטו ומה עושים עם ביטקוין
"מטבעות קריפטו" הם מונח המשמש לקבוצה רחבה של נכסים דיגיטליים שהחלו להתקיים ב־2009 עם הביטקוין. יש אלפים, אבל רק כתריסר מהם בעלי גודל משמעותי ועתיד פוטנציאלי.
הרעיון הבסיסי הוא שמטבעות קריפטו עובדים על רשתות תוכנה, בהן מחשבים רבים מריצים עותקים נפרדים של אותה תוכנית. המחשבים קשורים זה לזה אבל אין אף מחשב אחד ששולט ברשת. בשפת הביטקוין, זו רשת "מבוזרת".
לרשתות המחשבים האלה שני שימושים עיקריים: אחד הוא לעבד עסקאות, השני הוא לשמור את מאגר הנתונים שרושם ומאחסן את העסקאות האלו. באופן כללי, העסקאות מעובדות ב"בלוקים", שאחר כך קשורים בסדר כרונולוגי בשרשרת ("chain"). לכן התוכנה נקראית בלוקצ'יין.
כל אחד יכול להוריד ולהריץ את התוכנות האלה; הן תוכנות "קוד פתוח". מאגר המידע בו נרשמות העסקאות, הנקרא לרוב פנקס רשימות, זמין לצפייה על ידי כל מי שרוצה.
זה מוודא שאף אחד ברשת לא מזייף את המטבע או מוציא פעמיים את אותם מטבעות. היסטוריית העסקאות מוסכמת באופן קיבוצי על ידי כל אחד מהמחשבים כך שאי אפשר לשנות אותה אחר כך. העסקאות הן קבועות.
לאנשים המריצים את התוכנות האלה יש תמריץ: תחרות עם פרס כספי. הם מתחרים אחד נגד השני כדי לחבר יחד בלוק של עסקאות. הבלוק הראשון שמוכר על ידי הרשת מזכה את המחשב שיצר אותו בכמה מטבעות חדשים. כיום, הפרס עומד על 6.25 יחידות ביטקוין, המוטבעים כל בערך 10 דקות. אלה ה"כורים" של הביטקוין, כינוי שניתן להם בגלל שמה שהם עושים זה כמו לכרות זהב.
התחרות עושה שני דברים: נותנת תמריץ לאנשים לשמור על הרשת והיא גם המנגנון דרכו נוצרים מטבעות חדשים.
מה שהביטקוין הבטיח היה אלטרנטיבה למערכת הפיננסית הקיימת, והוא גירה עצב חשוף אצל הרבה אנשים לאחר המשבר הכלכלי העולמי. "ביטקוין" הפך לתנועה חברתית לא פחות מאשר למוצר טכנולוגי. זו סיבה אחת שהיו לו כל כך הרבה עוקבים: תומכי הקריפטו האמינו שהם גורמים למהפכה כלכלית לקרות.
מעבר לכך, בגלל שהביטקוין הוצא כתוכנת קוד פתוח, כל אחד יכול לקחת את הקוד וליצור גרסה משלו. כך ניתן לשנות אותו שיפעל באופן שונה, או לשנות אותו לגמרי לטובת שימושים אחרים. לכן יש אלפי פלטפורמות קריפטו שעושות דברים שונים, הכל מגרסאות מבוזרות של מערכות הפעלה (אתריום), שירותי בנקאות דיגיטליים (DeFi), רשתות של שרשראות אספקה (IBM ואחרות), ואפילו סוגים חדשים של מוצרים שניתן לאסוף ופריטי אמנות (NFT, או אסימונים שאינם בני חליפין). זה ניסוי ענק, בשידור חי, ביישום טכנולוגיה חדשה.
הביטקוין עלה לכמעט 70 אלף דולר ב־2021, לעומת בערך 30 אלף דולר בסוף 2020. עם זאת, כל ביטקוין ניתן לחלוקה עד שמונה מקומות אחרי הנקודה העשרונית, כלומר בכל מטבע ביטקוין יש 100 מיליון יחידות קטנות (המכונות סאטושי). לכן, אפשר לקנות כמעט כל כמות של ביטקוין שרוצים.
איך קונים מטבע?
במקור, הרעיון של הביטקוין היה שמורידים את התוכנה ומריצים גרסה עצמית שלה, ו"כורים" מטבעות ביטקוין חדשים בעצמך. כל אחד היה הבנקאי של עצמו, ברעיון של "ריבונות עצמית".
בפועל, עם זאת, זה מסורבל מדי - ויקר - עבור רוב האנשים. הדרך הנפוצה ביותר לקנות ביטקוין היא דרך בורסת קריפטו כמו Coinbase או Gemini, או תוכנת בורסה ניידת כמו רובין הוד, פייפל או WeBull.
ניתן לבצע רכישה בטוחה ומפוקחת דרכנו - קרא כאן
ממה צריך להישמר?
הרבה מאוד דברים. בגלל שהקריפטו הוא תחום כל כך חדש, וברובו לא היה נתון לרגולציה או רק לרגולציה קלה ביותר, ישנם המון מקרים של תרמית. מועצת המסחר הפדרלית מזהירה משקיעים להיזהר מהזדמנויות המבטיחות להרוויח הרבה כסף בזמן קצר, או המבקשות לגייס משקיעים אחרים, המציעות כסף מובטח או כסף בחינם, או מכילות הבטחות עד השמיים אך כוללות מעט פרטים.
באופן כללי, עדיף להתרחק מכל הצעת השקעה שנעשית דרך רשתות חברתיות, בעיקר אם הן מגיעות אליכם. אני מקבל כל העת הודעות דואר אלקטרוני מקוראים שלא שעו לאזהרה הזו ורומו. ותעשו את המחקר שלכם על כל מנהל השקעות או הצעה. אם אתם לא מצליחים ללמוד מספיק ולהרגיש נוח, תמשיכו הלאה.
איך עושים כסף?
קניית ביטקוין היא לא כמו קניית מניה או אגרת חוב. כשמחזיקים ביטקוין, לא מחזיקים בחלק מחברה. עושים כסף מביטקוין בדרך אחת: על ידי מכירתו למישהו אחר תמורת יותר כסף ממה שקניתם אותו.
יש חלק אחד מתפתח בשוק הקריפטו הנקרא defi, קיצר של פיננסים מבוזרים. אלה שירותים דמויי בנקים המאפשרים להלוות או ללוות כסף כנגד אחזקות הקריפטו שלכם. אם אתם מלווים כסף, אתן יכולים להרוויח ריבית הנעה לרוב בין 5% ל־20%. אם אתם לווים, אתם יכולים לקחת את הקריפטו שלוויתם ולהשקיע אותו במקומות אחרים בשוק, שוב, בתקווה למכור תמורת יותר ממה שקניתם אותו.
עם זאת, ה־defi הוא תחום חדש, ואין בו כמעט שום סטנדרט עסקי. כמעט פעם בשבוע, קורה הפסד כספים. לעתים קרובות מאוד, מקודד עם רצון רע מוצא נזק בתוכנת defi ומרוקן את החשבונות. לפעמים, תוכנות גרועות מתרסקות ומוחקות היסטוריית עסקאות. לפעמים, הפלטפורמות נוסדו רק כדי לגנוב כסף (נוהג המכונה "משיכת השטיח"). חברת המחקר Elliptic מעריכה שבשנת 2021 אבדו כ־10 מיליארד דולר בפלטפורמות defi. זו סביבה שעל הקונים בה להיות זהירים.
מושגים בעולם הקריפטו
מטבעות קריפטו: מטבעות דיגיטליים המשמשים להעברת כסף בין מחשבים של משתמשים עם עמלות מינימליות.
בלוקצ'יין: פנקס הרשימות הפשוט והנגיש לציבור העומד בבסיס המטבע. כשבעלי ביטקוין מעביר מטבע לאדם אחר, הוא או היא מציגים את ההעברה בבלוקצ'יין, וחותמים עליה ברצף ייחודי של מספרים ואותיות. אפילו חברות פיננסיות שמטילות ספק ביטקוין ובמטבעות קריפטו אחרים אימצו את טכנולוגיית הבלוקצ'יין בפני עצמה.
כורים: "כורי" ביטקוין מאמתים עסקאות על ידי הזנת מספרים לנוסחאות המורצות על ידי מחשבים חזקים.
סאטושי: אחת מהיחידות שהן אחד חלקי מאה מיליון המרכיבים כל ביטקוין. כמו כן, השם הפרטי של האדם שלכאורה המציא את הביטקוין, סאטושי נקמוטו המסתורי.
Defi: קיצור של פיננסים מבוזרים, או שירותי בנקאות המאפשרים למשקיעים להלוות או ללוות כסף כנגד אחזקות הביטקוין שלהם.
רוצים ללמוד עוד? פנו אלינו, בנוסף עשרות ספרים נכתבו על הדרך בה התחילו מטבעות הקריפטו. חלקם מאוד טכניים, חלקם נכתבו במיוחד לחובבים. קראו כמה שאתם יכולים להרשות לעצמכם מבחינת זמן וכסף. בין הטובים ביותר: "זהב דיגיטלי" של נתניאל פופר; "מלכי הקריפטו" של ג'ון ג'ף רוברטס; "המכונה האינסופית" של קאמילה רוסו
קרדיט לעיתון גלובס ולוול סטריט ג'ורנל ולפול ויגנה
